Hjem Bio C Fysiologi C Kost og ernæring Kostrådene Kulhydrat Fedt Protein Oversigt over kulhydrat, fedt og protein Fordøjelsen Nedbrydning af kulhydrat Nedbrydning af fedt Nedbrydning af protein Kondi og træning Basalstofskiftet Lungerne Lungeøvelse Blodkredsløbet Osmose og diffusion Blod Motion Genetik Nedarvning af et gen Stamtræer DNA’s opbygning Proteinsyntesen Bioteknologi Gensplejsning af en bakterie Gensplejsning af planter Kloning Mutationer og genetisk variation Seglcelleanæmi og mutationer Opgave seglcelleanæmi Evolution Kroppens hormoner Opbygning af kønsorganer Kønshormoner Abort og prævention Hormonforstyrrende stoffer og ufrivillig barnløshed Økologi Glukose bliver til plante Hvad kræver en plante for at vokse? Begrænsende faktorer Nitrogenkredsløbet Bobleøvelsen Spildevand og vandmiljø Celler Plantecellens opbygning Mikroskopi Osmose og diffusion Osmose i kartofler Mitose og meiose Bio B Søens økologi Fødeeffektivitet Næringsstoffer Værd at vide om søer Springlaget Springlag og iltsvind Sø-ekskursion Dyregruppen sørestaureing Vandløb Laks og ørred Dyr og planter i vandløbet Forurening i vandløbet Spildevand og vandmiljø Vandløbets selvrensende effekt Målinger i vandløbet Det sker når du træner Kondiøvelse Hjernen Nervecellen Kulde og varme sanser – øvelse Alkohol Alkohols virkning i hjernen Øl Nedbrydning af kulhydrat Krydsning af bananfluer e-DNA DNA sekvensering NV Blodsukker Introvideoer til sukker Diabetes (sukkersyge) Ringkøbing fjord Fisk i Ringkøbing fjord Planter i fjorden Springlag og iltsvind Bio A Økologi Aquaponics Fiskeproduktion RAS – Moderne dambrug på land Primærproduktion Fødeomsætning hos dyr Symbiose Proteinernes 4 strukturer Typeord Reaktionstyper Forurening med miljøfremmede stoffer Hormonforstyrrende stoffer og ufrivillig barnløshed DDT Gifttest med karse Andet SRP Gode råd til SRP SRP-fisken Problemformulering Metoder i biologi Sådan laver du en litteraturliste Tro og Viden forløb Den videnskabelige basismodel Produktkrav SOLO-taksonomi for elever SOLO taksonomi for lærere Menu Hjem Bio C Fysiologi C Kost og ernæring Kostrådene Kulhydrat Fedt Protein Oversigt over kulhydrat, fedt og protein Fordøjelsen Nedbrydning af kulhydrat Nedbrydning af fedt Nedbrydning af protein Kondi og træning Basalstofskiftet Lungerne Lungeøvelse Blodkredsløbet Osmose og diffusion Blod Motion Genetik Nedarvning af et gen Stamtræer DNA’s opbygning Proteinsyntesen Bioteknologi Gensplejsning af en bakterie Gensplejsning af planter Kloning Mutationer og genetisk variation Seglcelleanæmi og mutationer Opgave seglcelleanæmi Evolution Kroppens hormoner Opbygning af kønsorganer Kønshormoner Abort og prævention Hormonforstyrrende stoffer og ufrivillig barnløshed Økologi Glukose bliver til plante Hvad kræver en plante for at vokse? Begrænsende faktorer Nitrogenkredsløbet Bobleøvelsen Spildevand og vandmiljø Celler Plantecellens opbygning Mikroskopi Osmose og diffusion Osmose i kartofler Mitose og meiose Bio B Søens økologi Fødeeffektivitet Næringsstoffer Værd at vide om søer Springlaget Springlag og iltsvind Sø-ekskursion Dyregruppen sørestaureing Vandløb Laks og ørred Dyr og planter i vandløbet Forurening i vandløbet Spildevand og vandmiljø Vandløbets selvrensende effekt Målinger i vandløbet Det sker når du træner Kondiøvelse Hjernen Nervecellen Kulde og varme sanser – øvelse Alkohol Alkohols virkning i hjernen Øl Nedbrydning af kulhydrat Krydsning af bananfluer e-DNA DNA sekvensering NV Blodsukker Introvideoer til sukker Diabetes (sukkersyge) Ringkøbing fjord Fisk i Ringkøbing fjord Planter i fjorden Springlag og iltsvind Bio A Økologi Aquaponics Fiskeproduktion RAS – Moderne dambrug på land Primærproduktion Fødeomsætning hos dyr Symbiose Proteinernes 4 strukturer Typeord Reaktionstyper Forurening med miljøfremmede stoffer Hormonforstyrrende stoffer og ufrivillig barnløshed DDT Gifttest med karse Andet SRP Gode råd til SRP SRP-fisken Problemformulering Metoder i biologi Sådan laver du en litteraturliste Tro og Viden forløb Den videnskabelige basismodel Produktkrav SOLO-taksonomi for elever SOLO taksonomi for lærere Reaktionstyper Oxyreduktase– oxiderer og reducerer molekyler Eksempelcitronsyrecyklus/krepscyklus Transferase– Funktionelle grupper overføres EksempelGlykolysen Hydrolase – Hydrolyserer bindinger (spaltning ved brug af vand) EksempelNedbrydning af peptider under fordøjelsen i tyndtarmen Lyase– Fraspalter molekyler. Gælder andre reaktioner end hydrolyse og oxidation. EksempelDecarboxylering, som sker spontant (uden enzymer) i leveren. Ligaser– Sammensætter molekyler under brug af energi (fx ATP). Danner nye forbindelser som C-O, C-N eller C-S. EksempelGlykolyse og citronsyrecyklus