Optagelse af glukose i lever, muskel og fedt

Optagelse af glukose i levercellen

Når glukose optages i blodbanen øges glukosekoncentrationen og insulinkoncentrationen. I levercellerne optages glukosen igennem glut2 kanaler i cellemembranen. Det gør den uden signal fra insulin. Insulin sætter sig på receptorer og signalerer til et hjælpemolekyle om at stimulere omdannelsen af glukosen til ATP i respirationen og glykogen som energilager. Se tekst i figuren.

I levercellen optages glukose i cellen uden signal fra insulin

Insulin binder sig til receptoren og udlæser et signal til hjælpemolekylet

Hjælpemolekylet øger omdannelsen af glukose til ATP igennem respirationen.

Hjælpemolekylet stimulerer omdannelse af glukose til glykogen, som fungerer som energilager. 

Optagelse af glukose i muskelcellen

I muskelcellen optages glukosen ikke før Glut4 kanalerne er på plads i membranen. Insulin giver besked til et hjælpemolekyle, som får glut4 inde i cellen til at vandre ud i membranen og begynde at lukke glukose ind.

Glukosen kan ligesom i levercellerne omdannes til glykogenlager, men hjælpemolekylet giver også besked om at øge forbrændingen. En ny kanal aktiveres, og lukker aminosyrer ind i cellen. De omdannes til muskelproteiner igennem proteinsyntesen.

Insulin binder sig til receptoren og giver signal til hjælpemolekylet i muskelcellen. 

Glut4 receptorerne sidder inde i cellen, men får signal til at diffundere ud til cellemembranen, så de kan lukke glukose ind.

Nu lukkes glukosen ind igennem Glut4 kanalerne. Herfra stimulerer hjælpemolekylet det til at lagres noget glykogen, mens andet forbrændes og der dannes ATP.

Hjælpemolekylet øger optagelse af aminosyrer

Hjælpemolekylet øger proteinsyntesen hvor der dannet muskelprotein kaldet aktin og myosin

Optagelse af glukose i fedtcellen

Som i muskelcellerne skal fedtcellen have besked fra insulin før den kan begynde at optage glukose. Insulin sætter sig på receptoren, som sender signal til hjælpemolekylet. Hjælpemolekylet giver signal til Glut4 om at diffundere ud i cellemembranen og begynde at lukke glukose ind i cellen.

Glukosen går to kemiske veje. Den ene danner glycerol, mens den anden danner fedtsyrer. De kombineres til triglycerid og lagres. Det samme gælder triglycerid som optages direkte fra blodbanen. 

Optagelsen af glukose kan først ske efter insulin sætter sig på receptoren og giver signal til hjælpemolekylet. 

Hjælpemolekylet giver besked til Glut4 kanalerne i cellen om at vandre op i membranen, så der kan lukkes glukose ind i cellen.

Glukosen er kommet ind i cellen. En del omdannes til glycerol, mens resten omdannes til fedtsyrer. De kombineres til triglycerid, som er den mest almindelige form for fedt

Fedtcellen optager også triglycerid fra blodbanen. Bemærk at det ikke behøver en kanal fordi det er upolært ligesom cellemembranen. Triglycerids funktion er energilager.

Ønsker du en lidt mere detaljeret gennemgang (B og A-niveau) er den her video god.

Skip to content