Øvelse - nedbrydning af protein, fedt og stivelse

Formål:

Undersøge nedbrydning af protein, fedt og kulhydrater

Nedbrydning af protein

Materialer: 4 reagensglas i stativ, æggeblomme fra et hårdkogt æg, vand, fortyndet saltsyre, pepsin, kniv og skærebræt, målebæger, vægt, vejebakke

Fremgangsmåde: Hæld ca. 5 ml vand i hvert reagensglas (8 ml i glas b). Æggehviden skæres i ærtestørrelse og fordeles i de 4 reagensglas. Tilsæt 0,3 g pepsin til glas b og d.

Tilsæt 3 ml fortyndet saltsyre til glas c og d.

Lad alle fire reagensglas stå en times tid. Observer, noter nedbrydningsgraden af æggeblommen og fotografer.

Emulgering af fedt

Materialer: Reagensglas i stativ, olie, vand, opvaskemiddel, prop, målebæger.

Fremgangsmåde: Overfør 7 ml olie til reagensglasset. Tilsæt 3 ml vand. Observer og fotografer hvad der sker?  Sæt prop på, vend glasset forsigtigt, stil det tilbage i stativet og observer igen. Tilsæt 2 ml opvaskemiddel, sæt prop på, ryst glasset og stil det tilbage i stativet. Observer og fotografer.

Nedbrydning af stivelse

Materialer: Kartoffelmelsblanding, spatler, lille bægerglas

Der er blevet forberedt en kartoffelmelsblanding i forvejen ved at opløse lidt kartoffelmel i koldt vand, og derefter tilsætte kogende vand. Resultatet er en klar geléagtig masse.

Del 1:

Fremgangsmåde: Overfør en mindre klump kartoffelmelblanding til bægerglasset. Tilsæt spyt ned i bægerglasset. Rør rundt. Hvordan ændrer konsistensen sig? Tag billede.

Del 2:

Del II: Forsøget gentages nu, men med en vigtig variation. I tilsætter først spyttet til bægerglasset og opvarmer det i vandbad (60-70 grader varmt) i mindst 2 minutter… Lad spyttet køle af igen og tilsæt herefter lidt kartoffelmelblanding. Hvordan ændrer konsistensen sig?

Skip to content