Materialer: 4 reagensglas i stativ, æggeblomme fra et hårdkogt æg, vand, fortyndet saltsyre, pepsin, kniv og skærebræt, målebæger, vægt, vejebakke
Fremgangsmåde: Hæld ca. 5 ml vand i hvert reagensglas. Æggeblommen skæres i ærtestørrelse og fordeles i de 4 reagensglas. Tilsæt 0,3 g pepsin til glas b og d.
Tilsæt 3 ml fortyndet saltsyre til glas c og d.
Lad alle fire reagensglas stå et lunt sted en times tid. Observer, noter nedbrydningsgraden af æggeblommen og fotografer.
Nedbrydning af fedt
Materialer:Reagensglas i stativ, olie, vand, opvaskemiddel, prop, målebæger.
Fremgangsmåde: Overfør 7 ml olie til reagensglasset. Tilsæt 3 ml vand. Observer og fotografer hvad der sker? Sæt prop på, vend glasset forsigtigt, stil det tilbage i stativet og observer igen. Tilsæt 2 ml opvaskemiddel, sæt prop på, ryst glasset og stil det tilbage i stativet. Observer og fotografer.
Nedbrydning af stivelse
Materialer: Kartoffelmelsblanding, spatler, lille bægerglas
Der er blevet forberedt en kartoffelmelsblanding i forvejen ved at opløse lidt kartoffelmel i koldt vand, og derefter tilsætte kogende vand. Resultatet er en geléagtig masse.
Del 1:
Fremgangsmåde: Overfør en mindre klump kartoffelmelblanding til bægerglasset. Tilsæt spyt ned i bægerglasset. Rør rundt. Hvordan ændrer konsistensen sig? Tag billede.
Del 2:
Del II: Forsøget gentages nu, men med en vigtig variation. I tilsætter først spyttet til bægerglasset og opvarmer det i vandbad (60-70 grader varmt) i mindst 2 minutter… Lad spyttet køle af igen og tilsæt herefter lidt kartoffelmelblanding. Hvordan ændrer konsistensen sig?