Celler skal konstant holde den rigtige væskebalance og bruger osmose til at flytte vand over membranen.
Friskplukkede blomster er stive pga. af deres saftspænding, dvs. at de enkelte celler i planten er udspændt med væske. Glemmer man at sætte blomsterne i vand, mister de deres saftspænding og bliver slatne, fordi væsken fordamper fra planterne.
At planterne normalt kan holde et overtryk, skyldes cellernes osmotiske tryk. Dette gælder for alle planteceller, også kartoffelceller.
Kartoffelceller indeholder stivelse. Ligesom andre celler indeholder de også mange andre store molekyler og salte som giver en osmotisk effekt.
I øvelsen undersøges kartoflers reaktion på at blive placeret i forskellige koncentrationer af saltvand.
Udregn den procentvisevise vægtændring som:
Ændring % = (vægt efter – vægt før) ∙ 100)/(vægt før) % (Vis udregningerne)
Hent skemaet i Excel her
Kartoffelstænglen lægges i saltvand i en petriskål som her, eller stort reagensglas, så kartoffelstykkerne bliver overdækket af vandet.