Undersøgelse af blodsukkerreguleringen NV

Blodsukker

Blodsukkerkoncentrationen ligger normalt på cirka 5,5 millimol glukose pr. liter blod (5,5 mmol/l). Når vi har spist, stiger blodsukkeret, og kroppen nedregulerer det med hormonet insulin. Bliver det for lavt hæves det igen med hormonet glukagon.

                       

Blodsukkerniveauet er desuden med til at styre vores mætheds- og sultfornemmelse.

 

Giver mæthed:
1. Højt blodsukker
2. Mængden af glykogen i leveren
3. udspilet mavesæk
4. Fedtcellers fyldningsgrad (halvdefekt hos mennesket)
5. Højt proteinindhold

Formål

I denne øvelse skal vi undersøge hvordan forskellige fødevarer påvirker blodsukkeret.

Indtast resultater her

Fremgangsmåde

Vi vil ved hjælp af et elektronisk blodsukkerapparat måle blodets koncentration af glukose hos 4-6 testpersoner. Testpersonernes blodsukkerniveau måles både i en ”fastende” tilstand, og siden hen efter indtagelse af fødevarer, som indeholder forskellige typer kulhydrat.

Klassen indledes i 5-6 grupper. Hver gruppe har én testperson. Det er meget vigtigt, at testpersonen møder op fastende; dvs. testpersonen må ikke have spist morgenmad. Det er også vigtigt, at gruppen vælger en testperson, der vil lade sig stikke 6 gange i fingeren/fingrene når blodsukkeret skal måles. Det er ikke smertefuldt, allerhøjst lidt ubehageligt.

Grupperne får udleveret hver deres kulhydratholdige ”fødevare”. Følgende fire typer fødevarer er udvalgt, og hver gruppe skal vælge én af dem, og der må ikke vælges mere end to af hver:

Vigtigt! 

A) Personer med diabetes må ikke optræde som testpersoner i denne undersøgelse.

 B) På grund af smittefare skal alle brugte nåle, målestrips og servietter smides ud umiddelbart efter brug i de gule kanylespande. Intet må genbruges.

Fødevare A: 0,75 gram glukose pr. kilo kropsvægt (tilsættes vand og citronsaft)

Fødevare B: ½ liter Cola Light

Fødevare C: ½ liter letmælk

Fødevare D: Æble + banan (der må gerne drikkes vand)

Læs mere om fødevarerne i bunden af siden
  1. Inden fødeindtagelsen påbegyndes, foretages den første blodsukkermåling på testpersonen (min=0).
  2. Testpersonen skal under hele forsøget vurdere sin mætheds-/sulttilstand på en skala fra 1-5 (se skema). 1= sulten, 5=mæt
  3. Lige efter fødeindtagelsen foretages en ny blodsukkermåling efter følgende tidsplan: 10, 20, 30, 45 og 75 minutter! (det kan vi ikke nå på en time, så vi forsøger at få lov til at gøre det (diskret!) i den efterfølgende time). Skriv den præcise tid på i skemaet.
  4. Alle grupper skal udfylde skemaet – hele årgangen skal bruge resultaterne.
  5. Imellem målingerne kan I besvare arbejdsspørgsmålene, der også skal indgå i den færdige rapport (spørgsmålene skal besvares direkte i arket, som afleveres).

Sådan måler du blodsukker

Kort how-to-do blodsukkermåling med Sinocare udstyr.

Resultater

  1. Vedlagte skema skal udfyldes med de forskellige gruppers resultater.
  2. Der skal tegnes en graf i Excel eller lignende over blodsukkerkoncentrationen som funktion af tiden for jeres gruppe, men også gerne de andre grupper hvis i har overskud til det.

Databehandling

  1. Hvilken effekt havde indtagelsen på blodsukkerkoncentrationen? (indsæt graf) Sådan laver du en god graf. Lav graf for alle fødevarer.
    1. Glukose
    2. Æble og banan
    3. Letmælk
    4. Cola alm
    5. Cola Zero
  2. Forklar stigninger og fald biologisk?
  3. Var der sammenhæng mellem blodsukkerkoncentrationer og mæthedsfornemmelser?
  4. Var resultaterne som forventede? Begrund!
  5. Var der fejlkilder, og hvordan kan de påvirke resultatet?
Aflever i grupper på lectio 
– deles i opgaven op imellem jer, så skal i skrive navn på afsnittet i er forfatter til.

Indhold i fødevarerne

resultaterne er fra elevforsøg, og kan variere meget. Derfor behøver resultaterne ikke være forkerte hvis ikke de ligner. Frugt varierer i øvrigt meget i sukkerindhold.

Glucose

Glucose er et monosakkarid som kan optages direkte. Derfor vil blodsukkeret stige hurtigt. Det giver en kortvarig mæthed pga. højt blodsukker, men det varer ikke længe fordi det ikke fylder noget i mavesækken.

Æble og banan

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi 192 KJ
Protein 0,3 g
Kulhydrat 11,5 g
– Heraf 10,9 g sukker
Fibre 2,2 g
Fedt 0,3 g

Banan og æbler indeholder meget sukker, men det frigives ikke så hurtigt fordi det er pakket ind i fibre og stivelse. Sukkeret består af forskellige disakkarider som skal nedbrydes før det kan optages i blodet og derfor bliver det ikke optaget lige så hurtigt som rene monosakkrider som glukose.

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi 396 KJ

Protein 1,1 g

Kulhydrat 22,6 g

Heraf 15,4 g sukker

Fibre 1,6 g

Fedt 0,2 g

Letmælk

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi 200 KJ

Protein 3,5 g

Kulhydrat 4,8 g

Heraf 4,71 g sukker

Fibre 0,0 g

Fedt 1,6 g

Cola Zero

Cola Zero indeholder ikke sukker og vil derfor ikke give højere blodsukkerkoncentration. Synet og forventningen om Cola kan udløse et fald i blodsukkeret fordi kroppen forbereder sig på sukker ved at udskille insulin.

Skip to content