Mitosen gennemløber fire faser.
I profasen bliver kromatiderne rullet sammen, hvorved kromosomerne bliver synlige i kernen. Kernelegemet opløses. Centriolet deles i to dele, som vandrer til hver sin pol i cellen. Fra centriolerne dannes der tentråde (proteintråde), som bindes til centromererne. Profasen er den længste fase.
Metafasen indledes, når kernemembranen nedbrydes. Téntrådene trækker fra hver sin pol, således at alle kromosomerne trækkes hen i en række i cellens ækvatorialplan (midterplan).
I anafasen spaltes centromeret. Téntrådene trækker nu kromosomets to kromatider til hver sin pol. I det øjeblik kromatiderne er frie kaldes de igen for kromosomer.
I den sidste fase, telofasen, deles cytoplasmaet mellem de to ny eeller. Kromosomerne virkles ud igen og bliver usynlige, kernemembranen gendannes.
De to nye celler indeholder præcist det samme antal kromosomer og præcist samme arvemateriale som modercellen. Alle cellerne i et individ indeholder således det samme arvemateriale, som de gener som oprindeligt blev indlagt i det befrugtede æg ved befrugtningen.
Cellen indgår i interfasen, hvor der sker vækst, og hvis cellen skal deles igen vil der igen ske en replikation. Mitosen tager kun 5-10% af tiden, mens cellen er i interfasen resten af tiden.