Efter vi lærte DNA-strukturen at kende, og læse koden for generne vil det være oplagt selv at producere stofferne. Vi har ikke en fabrik der kan lave proteinsyntese, så i stedet udnytter vi organismernes evne til at producere stofferne for os.
I 1889 fjernede man bugspytkirtlen fra en hund og fandt ud af at den fik diabetes, og i 1921 fandt man ud af at isolere stoffet insulin og afprøve det på mennesker og det virkede så mennesker med diabetes kunne sænke deres blodsukker.
I Danmark var vi med i udviklingen og i 1925 blev Nordisk Insulin Laboratorium grundlagt – det vi i dag kender som Novo Nordisk. Man tog bugspytkirtlerne fra svin og køer, men det virkede ikke så godt som i dag og det var både besværligt og dyrt.
Genteknologi
I 1980 startede en egentlig bioteknologisk produktion. Man splejser det menneskelige gen for insulin ind i en bakterie eller gærcelle og kunne opformere dem i store tanke på 80.000 liter. Nu er det ikke kun bioteknologi, men også genteknologi fordi vi har flyttet gener fra en organisme til en anden.