Findes i: sukker, brød, ris, pasta, kartofler osv. Ca. 50-60% af vores daglige energiindtag.
Indeholder: C, H og O
1g = 17 kJ
Oplagres i muskler og lever (ca. 1% af vores kropsvægt)
Inddeles i tre hovedgrupper:
Monosakkarider (en) = et sukkermolekyle
Fx Fruktose, glukose og galaktose.
Skal ikke fordøjelse à Optages hurtigt
Disakkarid (to)
To sukkermolekyler bundet sammen
Fx Laktose og saccharose (rør- og roesukker)
Forhøjes hurtigt à optages hurtigt
Polysakkarid (mange)
Tre el. flere sukkermolekyler sat sammen.
Fx Glykogen (dyrisk energilager), stivelse (energilager planter), Cellulose (plantefibre = kostfibre).
Skal fordøjes à mætter i længere tid.
Giver stabilt blodsukker.
OBS: Cellulose er ufordøjeligt pga. vi mangler det enzym, der kan bryde bindingerne mellem glukosemolekylerne.