Gødning til tomater

Hvad er NPK-gødning

NPK står for nitrat-Fosfat-Kalium og er de vigtigste næringsstoffer en plante skal bruge, og det er også dem planten kan komme til at mangle. alle næringsstoffer kan begrænse væksten hvis de mangler, men det er primært N og P man skal fokusere på. Planten har også brug for en række mikronæringsstoffer som mangan, jern, kobber som normalt findes i den gødning man køber eller producerer.

Gødning angives med tre tal. Fx 13-6-7 og det betyder at der er 13 dele nitrat for hvert 6 fosfat og 7 kalium. Du kan ikke ramme plantens behov 100 % med kunstgødning, og det gør heller ikke så meget for planten optager kun det den har brug for. Men hvis du rammer helt ved siden af, kan planten mangle fosfat, selvom det ser ud til at du gøder nok.

Gødning er dyrt, så derfor kan vi lige så godt forsøge at ramme så præcist som muligt.

Hvad har tomaterne brug for?

Det optimale forhold er 4-6-8 (4 nitrat – 5 fosfat og 8 kalium)

Der er ikke enighed og andre mener at tomater har brug for højt indhold af fosfor og evt. kalium. University of Missouri anbefaler  8-32-16 eller 6-24-24 dvs. et fosfatindhold der er 4 gange så højt som nitratindholdet*.

Forskellige planter har forskelligt behov, og behovet ændres også i løber af plantens liv. Agurker har behov for mindre fosfat (2-3-6 ). Nitraten er vigtigst i vækstfasen for planten, mens fosfat er vigtigst i modningssæsonen.

Men igen – det er ikke skadeligt for planten at få gødning den ikke har brug for. Den optager det ikke.

Og vinderen er…

Der er ikke nogen klar vinder, men Bjarnes Tomato Focus er den bedste gødning til tomater. Et billigt alternativ er Grandiol rosengødning fra Lidl til 10 kr/liter eller Gaarden Feelings Tomat (granulat) fra Aldi.

Hvad er der den kunstgødning vi køber?

Navn

Handelssted

N

P

K

De grønne fingre

Jemogfix

4

3

1

Hverdagsgødning

Rema

 

 

 

Bjarnes gødning (Tomato focus)

Barney.dk

6

9

25

Universalgødning Havemand

 

4

1

2

Pindstrup øko

 

2,3

Ikke opgivet

5

Billige fra Netto

Netto

 

 

 

Hornum

 

13

3

20

Grandiol rosengødning

 

7

6

7

Yara

 

10

9

18

Bayer garden naturgødning

 

 

 

 

NS

 

24

6

 

Gaarden Feelings Tomat

Aldi

6

5

8

Liste baseret på stemmer på ”Drivhusglæder & Haveguf”, startende med det mest brugte i toppen. (Som du kan se mangler jeg stadig nogle tal, så send dem endeligt til mig!)

Men hvad med naturgødning som hestegødning og hønsegødning?

NPK for hestegødning er 0.7-0.3-0.60 altså ikke særligt koncentreret, og fosforindholdet er ikke højt. Det kan stadig være fin gødning fordi det frigives langsomt så planterne kan nå at optage det, og overskydende nitrat som planten ikke kan optage bliver blot fjernet med vandet.

Hønsemøg har et NPK på 5-2-1, altså igen lavt i fosfor, men dog bedre end meget gødning man kan købe og det er koncentreret gødning i modsætning til hestemøg.

Brændenælder 5,6 – 0,7 – 3,7. Her er fosfatindholdet lavt i forhold til nitratindholdet.

Se masser NPK-værdier for organiske materialer her.

* N er grundstoffet Nitrogen (kvælstof), men det kan dække over flere former. Nitrat er den mest kendte, men også ammonium, ammoniak er en nitrogenforbindelse. I gylle og hønsemøg findes nitrogen i urinstof som bakterier omdanner til gødning.

Skip to content